Praktické informace

Dokumenty vhodné pro korekturu

Každý dokument má svá specifika – pokud text nemá žádné složité formátování, budete psát zřejmě ve Wordu, zatímco text s mnoha obrázky a titulky zalomíte do PDF, aby se nepohnuly. V každém dokumentu se korektura zanáší trochu jinak – níže najdete ukázky korektur v jednotlivých dokumentech spolu se základní charakteristikou.

Word

Korektura ve Wordu se provádí v tzv. Revizích – veškeré opravy jsou zaznamenané pomocí Sledování změn, případně pomocí komentářů. V dokumentu tak zůstává původní text, který je přeškrtnutý, a barevně se objevuje navrhovaná oprava. U každé změny se můžete rozhodnout, zda ji chcete přijmout, nebo ponecháte původní text.

PDF

Korektura v PDF se skládá z komentářů po straně. Podle typu opravy se slovo přeškrtne, nebo se zabarví. Pokud se však na stránce objeví větší množství chyb, mohou komentáře vypadat nepřehledně, proto korekturu u tohoto typu dokumentu doporučuji pouze u kratších textů či zalomených knih, kde už bude většina chyb opravená.

Dokumenty Google

Korektura v Dokumentech Google se provádí v tzv. režimu Návrhy – veškeré úpravy textu jsou navržené ve sloupci vpravo pomocí komentářů (podobně jako u PDF, jen s tím rozdílem, že tady kliknete a změna se propíše, zatímco v PDF ji musíte zanést ručně). Danou změnu přijmete fajfkou, či odmítnete křížkem.


Jak zjistit, kolik má text normostran?

Normostrana (NS) není klasická strana ve Wordu nebo v PDF, ale přesně definovaný počet znaků – konkrétně 1 800. Jak zjistíte, kolik normostran opravdu máte? V každém dokumentu je to trochu jiné.

Pokud znáte počet znaků včetně mezer, použijte kalkulačku:

Počet znaků včetně mezer
Word

Na liště vlevo dole se nachází řádek Počet slov. Klikněte na něj, otevře se dialogové okno s informacemi. Vás bude zajímat řádek Znaky (s mezerami). Vezměte dané číslo (v našem příkladu 4 370) a vydělte ho číslem 1 800. Výsledné číslo udává počet normostran vašeho textu – v našem případě jsou to po zaokrouhlení 3 normostrany.

Pozor! Pokud nechcete opravovat poznámky pod čarou a vysvětlivky, odškrtněte políčko v dialogovém okně, pak se vám nebudou započítávat do výsledných znaků.

Dokumenty Google

Nahoře na řádku vyberte Nástroje a v liště stiskněte Počet slov. V dialogovém okně vás bude zajímat řádek Znaky. Vezměte dané číslo (v našem příkladu 11 220) a vydělte ho číslem 1 800. Výsledné číslo udává počet normostran vašeho textu – v našem případě je to po zaokrouhlení 7 normostran.

PDF

Bohužel prohlížeč PDF (např. Adobe Acrobat Reader) neumožňuje počítání znaků. Nejjednodušší způsob, jak zjistit, kolik znaků text obsahuje, je přes Počet znaků – stačí zkopírovat text a vložit ho do vyznačeného pole. Spočítá jak počet slov, tak počet znaků a normostran.


Musí mít korekturu i váš text?

Napsali jste text a připadá vám zbytečné posílat ho ještě k přečtení a případné opravě korektorovi? Řekli jste si některou z níže uvedených vět? Pak se začtěte, jak vám korektor může pomoci:

Je to samozřejmě váš text, takže si s ním můžete dělat, co chcete. Nikdo vás nebude lynčovat za to, že jste si text nenechali zkontrolovat. Zároveň je to ale i vaše vizitka a lidé vás můžou podle textu a v něm obsažených chyb posuzovat. Pokud si v češtině věříte a nebojíte se interpunkce, text nemusíte posílat korektorovi, ale třeba jen někomu z rodiny – vždy je dobré mít alespoň jedny oči navíc, které můžou odhalit další chyby.